• Członkowie 12 postów
    27 grudnia 2024 21:41

Witam, uczę się hobbystycznie po pracy pythona.. głównie z książek zakupionych z neta i zbieram informacje z forów różnych, natrafiłem na problem i nie mogę znaleźć rozwiązania, domyślam się co może być ale to dla mnie zbyt skomplikowane na tym etapie. Mianowicie chodzi o to że książki sprzed kilku lat nie są już zbyt przydatne, wiele linijek kodu jest inne, zmieniają się różne regułki i zwroty nie mówiąc o pakietach... Jako ciekawostkę powiem że na samym początku książki miałem problem z chociażby wypisaniem tekstu ponieważ według książki jest
    Print "tekst"
    Niestety poprawne to
    Print ("tekst")
    Niby nie wiele problemu ale dla kogoś kto zaczyna i jest na etapie nauki podstaw to zniechęcające kiedy nie wychodzi coś tak podstawowego 😁
    Teraz wogole nie mogę zainstalować pakietów żeby działała komenda
    Import pythoncom
    Import pyHook

Nie wyszukuje ich w moim systemie.
    Nie pomaga instalacja w stylu
    pipx instalki pyHook i inne podobne.
    Apt install python3-pyhook i inne podobne również bez rezultatu...

Potrzebuje pomocy, domyślam się że coś w aktualizacji wyparło te pakiety i jest to rozwiązane w inny sposób dlatego nie da się ich zainstalować bo widocznie już nie istnieją? Czy mam rację czy coś robię nie tak? W tej książce spotkałem już kilka takich baboli już nie aktualnych ale sobie poradziłem jakoś przy pomocy neta 😁

• Członkowie 60 postów
    27 grudnia 2024 22:05

Książki nie są drogie, zakupienie 2-3 nowych książek to chyba nie problem? :)

Instrukcja:

print "Hello world"

to cecha Pythona 2.x - wersji z której już chyba nikt nie korzysta (no prawie nikt).

W pythonie 3.x zamieniasz to na

print ("Hello world")
    ( jak sam do tego doszedłeś )

Różnic miedzy Python 2 a 3 było sporo, ale na etapie nauki podstaw - bardzo niewiele. Więc stare książki wystarczą :) Zobacz główne różnice:

[ Python 2 and Python 3 differences - IBM Documentation ]
    --> www.ibm.com/docs/en/cloud-pak-sec-aas?topic=scripts-python-2-python-3-differences

[ Key differences between Python 2 and 3: How to navigate change ]
    --> devm.io/python/differences-python-2-3-148432

[ Difference between Python 2 and Python 3 ]
    --> testbook.com/key-differences/difference-between-python-2-and-python-3

[ Difference Between Python 2 and Python 3 | Python 2 vs Python 3 ]
    --> www.appdynamics.com/blog/engineering/the-key-differences-between-python-2-and-python-3/

[ What are the key differences between Python 2 and Python 3 | by Umesh S | Medium ]
    --> umeshsl.medium.com/what-are-the-key-differences-between-python-2-and-python-3-1caf94e850a7

Jakich pakietów nie możesz ściągnąć? Proponuję założyć wirtualne środowisko i w nim próbować instalować różne rzeczy, wykonywać testy / próby. itd

Masz jakieś IDE? Polecam Pycharm Community.

Widzę. ze bierzesz się z hackowanie :)

Odpal komendę: pip3 install pyHook (najlepiej z venv)
    Możesz też zainstalować z wheel-a:

pip3 install wheel
    pip3 install PyHook#######################.whl (Twoja nazwa pliku wheel)

• Członkowie 12 postów
    27 grudnia 2024 22:21

Nie chodzi o cenę książek czy o ich ilosc... Nie wiedziałem że będą sprzed kilku lat i że python wprowadził tak dużo zmian nawet w takich podstawowych rzeczach, wiedząc o tym raczej nie robiłbym sobie pod górkę i wybrał bieżący rocznik albo przynajmniej roczny 😁 ale że już mam to chciałem coś wyciągnąć z tych, swoją drogą to i tak do kupię sobie bo na 2 to raczej nic nie zwojuje 😁
    Tak jak pisałem wcześniej mam problem z poleceniem "Import pythoncom" oraz "import pyhook" nie wyszukuje mi ich a do tego nie mogę ich pobrać a już stawałem na uszach żeby to zrobić... Niezliczone metody , komendy w wierszu poleceń , cuda po prostu ale nic nie działa, pewnie dla tego jak mówisz... Wszystkie wątki widocznie dotyczyły działań w wersji 3 a ja próbowałem instalować pakiety z wersji 2 których chyba już nie ma bo zaszły jakieś zmiany. Pytanie jak obejść działanie tych dwóch pakietów żeby był ten sam efekt ? Może są w python3 pod zmienioną nazwą? Dobrze kombinuje czy zupełnie nie tędy droga ? Wiem że lepiej napisać kod od nowa na zasadach obecnych ale na tą chwilę nie wiem jak to zrobić 😁 mam tylko taki kod który uwzględnia te dwa pakiety dla tego tak uporczywie brnę w ich kierunku..

• Członkowie 12 postów
    27 grudnia 2024 22:35

Zanim odpisałem nie widziałem końcowych linijek , chyba odpisałeś później ?
    Puki co próbuje z tych książek, jedna to tak jak mówisz trąca cybersecurity 😁 a druga to tworzenie gry , myślę że ciekawe przeciwległe tematy żeby w miare wszechstronnie ogarnąć ten język , na tą chwilę ogarniam w miarę dobrze c++ i Java script, teraz zamarzył mi się python pewnie przez to że wpadł mi w ręce kali 😁
    Wracając do twojej rady to pip3 nie działa , ta komenda kieruje mnie na pipx żeby wykorzystywać. A ta linijka z install pyHook to jak dokładnie ma wyglądać? Ponieważ mam error installing.

• Członkowie 60 postów
    27 grudnia 2024 23:05

OK. Jak nie pip3 to samo pip. Masz zatem co najmniej dwie opcje:

1.
    pip install pyHook
    lub
    pip install pyhook

2.
    pip install wheel
    pip install <nazwa pliku typu wheel>
    np.
    pip install pyHook-1.5.1-cp31-none-win64.whl (ten plik musisz mieć fizycznie na dysku - najlepiej nowszą wersję)

A ten PyHook jest kontynuowany?, bo ciotka Google pokazuje informacje dość stare, najnowsze w okolicach 2020.

Znalazłem dwa hooki:

[ GitHub - IlanKalendarov/PyHook: PyHook is an offensive API hooking tool written in python designed to catch various credentials within the API call. ]
    --> github.com/IlanKalendarov/PyHook

[ GitHub - dwojtasik/PyHook: Python hook for ReShade processing ]
    --> github.com/dwojtasik/PyHook

O który chodzi?

• Członkowie 12 postów
    27 grudnia 2024 23:42

Przykro mi ale nie mam pojęcia o który chodzi, znalazłem również te dwa na github, ale żaden nie udało mi się zainstalować.. kiedy robię według komend które podajesz wyskakuje mi:
    Fatal error from pip prevented installation.
    Some possibly relevant errors from pip install:
    Error: could not find a version that satisfies the requirement pyHook(from version : none)
    Error: no mathing distribution found for pyHook.

Myślę że najrozsądniej i najszybciej będzie stworzyć go po swojemu na nowych zasadach bo tak to jest grzebanie w pakietach sprzed 10 lat to raczej nie ma najmniejszego sensu. Te z github są chyba wersje na windowsa z tego co wyczytałem tam na stronie.
    Będę miał podniesiona poprzeczkę przy tym rozdziale najwyżej.. zbyt łatwo to nie dobrze , bo słabo to uczy😁
    Dziękuję za pomoc puki co, w razie problemów będę zaglądał tutaj na forum.

• Członkowie 60 postów
    28 grudnia 2024 00:12

Nie ma za co, wpadaj na forum i poleć nasze forum znajomym, bo mało osób na razie odwiedza PfP.
    Jak się dopiero uczysz pythona to spróbuj wykorzystać biblioteki nowe i takie bardziej popularne, za którym stoi duża społeczność (szybciej znajdziesz pomoc(e)).

• 28 grudnia 2024 20:25

Cześć @Krystian164, ja dodam tylko że instalowanie pakietów przez pip wyszukuje je w PyPi, gdzie wpisując nazwę pakietu możesz sprawdzić czy tam istnieje, jak stary jest i którą wersje Pythona obsługuje.
    Czasem nazwa pakietu mogła się zmienić jak dodano w niej obsługę Python 3, wtedy trzeba użyć do instalacji nazwy jaka jest w PyPI - zresztą tam na stronie jest podane pod wyszukiwarką jakiej nazwy użyć do instalacji tego pakietu.

• Członkowie 12 postów
    28 grudnia 2024 20:57

Czesc, wybaczcie brak polskich znakow..
    nie wazne czy uzywam pip czy pip3 mam taka sama informacje
    pip3 install winput
    error: externally-managed-environment

× This environment is externally managed
    ╰─> To install Python packages system-wide, try apt install
    python3-xyz, where xyz is the package you are trying to
    install.

If you wish to install a non-Kali-packaged Python package,
    create a virtual environment using python3 -m venv path/to/venv.
    Then use path/to/venv/bin/python and path/to/venv/bin/pip. Make
    sure you have pypy3-venv installed.

If you wish to install a non-Kali-packaged Python application,
    it may be easiest to use pipx install xyz, which will manage a
    virtual environment for you. Make sure you have pipx installed.

For more information, refer to the following:
    * https://www.kali.org/docs/general-use/python3-external-packages/
    * /usr/share/doc/python3.12/README.venv

cos nie tak robie?

• Członkowie 60 postów
    28 grudnia 2024 21:18

Zainstaluj sobie wirtualne środowisko w Linuxie:

sudo apt install python3-virtualenv

a później zakładasz:

python3 -m venv moje_env
    lub
    python -m venv moje_env

Poczytaj trochę na ten temat jak się aktywuje i dalej korzysta :)

Jak chcesz sprawę jeszcze bardziej uprościć, to wrzuć sobie IDE pycharm community!

www.jetbrains.com/help/pycharm/installation-guide.html#standalone

Z poziomu IDE wszystkie te rzeczy z którymi się borykasz to bułka z masłem :D

• 29 grudnia 2024 09:34

Virtualenv jest dobry ale teraz python (od wersji 3.3) ma wbudowane w srodowisko venv wiec nie trzeba nic instalować.
    Dobre do pojedynczych projektów, kiedyś używałem często. Nie trzeba nic instalować. W katalogu projektu wystarczy wywołać:

python -m venv .

i w bierzącym katalogu, czyli katalogu projektu utworzy wirtualne środowisko. Jeśli się znajduje w tym katalogu lub podkatalogu to każde uruchomienie pythona korzysta z tego virtualnego środowiska.

Od 3 lat korzystam z pyenv zainstalowanego za pomoca pyenv-installer. Poza virtualnymi środowiskami pozwala używać różnych wersji pythona, które są odizolowane od pythona systemowego. O tyle dobry że można doinstalować Python 2 i próbować uruchamiać skrypty w tej wersji, jeśli są biblioteki dostępne, a potem próbować je przepisać na Python 3. Ale nie jestem pewien czy to jest dobra droga ;)
    @Krystian164 jeśli używasz Win to trzeba użyć innego instalatora github.com/pyenv/pyenv?tab=readme-ov-file#windows

• 29 grudnia 2024 09:40

@Krystian164 przede wszystkim to napisz jakiego systemu operacyjnego używasz do programowania w pythonie i którą wersje pythona masz w systemie - to co wyświetli

python -V

wtedy może być łatwiej rozmawiać o błędach.

• Członkowie 12 postów
    29 grudnia 2024 10:12

Pisze z głowy bo w tej chwili nie mam dostępu do komputera. Do dyspozycji mam jako główny win 10 a wirtualny mam win 7 oraz kali (regularnie aktualizowany) to debian o ile dobrze kojarzę.
    Wczoraj nie pisałem nic ponieważ napotkałem problem przy pobieraniu pyharm, błąd Firefoxa przy ściąganiu który go zamykał , nie chciało mi się już drążyć tematu bo było późno i odłożyłem to na dzisiaj 😁 ogólnie problematyczne jest to pobieranie i ściąganie dodatków do pythona, ponieważ praktycznie nic nie działa z metod dostępnych na forach oraz różnych tutorialach. Może dotyczą starszych, mój jest o ile dobrze kojarzę 3.12.8 ... Upewnię się później.
    Z niczym nie miałem takich akcji żeby kompletnie każda droga była ślepa.. zazwyczaj któraś opcja była trafna a teraz w pythonie ugrzązłem 😁 nawet próbowałem apt reinstall python, udało się przeinstalować ale to nie pomogło, myślałem że może go uszkodziłem na różnych kombinacjach z systemem.

• 29 grudnia 2024 10:58
    apt reinstall python

lepiej nie używać, ogólnie lepiej nie używać apt do instalacji pythona bo to nadpisuje systemowego Pythona i wtedy można sobie popsuć system operacyjny bo część bibliotek systemu korzysta z pythona, który jest właśnie w systemie zainstalowany. Lepiej jest użyć venv, który będzie korzystał z pythona systemowego domyślnie, albo użyć pyenv i wtedy można korzystać z dowolnej wersji pythona bez zmiany pythona systemowego. Można jeszcze na boku doinstalować inną wersje Pythona i powiedzieć venv żeby z niego korzystał zamiast systemowego, ale skoro jest pyenv i łatwo się go używa to po co komplikować.
    Jeśli możesz to używaj Kali, daj sobie spokój z Win, będzie cię głowa mniej bolała od rozwiązywania problemów, których nie powinieneś rozwiązywać ;)

Może spróbuj od przygotowania środowiska w takiej wersji w jakiej masz książki jeśli nie wiesz jak to przepisać na Pythona3. Biblioteki do Pythona 2 powinny być jeszcze dostępne, chyba że autor je usunął lub przepisał i nie wspiera Python2, bo też tak może być, ale to można sprawdzić w PyPI lub na github jeśli tam jest kod źródłowy dostępny.

• Członkowie 12 postów
    29 grudnia 2024 11:06

Właśnie zauważyłem też to, w win np bawię się c++ bo to bardziej jego naturalne środowisko jak Linux dla pythona z tego co zauważyłem ... Tylko skąd u mnie tyle niepowodzeń jeśli chodzi o te instalacje pakietów 😁 czyżbym już uszkodził tego systemowego pythona i stąd te problemy? Nie miałem pojęcia że python oferuje takie możliwości jak tworzenie wirtualnego środowiska , dobrze wiedzieć. A dużo komend było w ostatnim czasie żywcem kopiowane z różnych forów i stron 😐

• 29 grudnia 2024 11:12

Kiedy powstawał C++ to właściwie nie było innych możliwości dostępnych dla przeciętnych programistów jak używanie systemu DOS a potem Win. Python powstawał w innych czasach i używanie wersji 2 było problematyczne w Win. Teraz jest lepiej z Win ale nadal są problemy bo niektóre lib nie są dostosowane do Win.
    Ogólnie pakiety są projektowane głównie pod Linux/Unixo podobne systemy i powinny w nich działać, część też działa na Win. Czasem może być pakiet zrobiony tylko pod Win. Czyli 2 rzeczy trzeba sprawdzać jeśli używasz Win: czy pakiet działa na Win i z jaką wersją Pythona.

Jeśli weźmiemy np PyHook z PyPI to zobaczysz że aktualnie nazywa się on PyHook3, działa tylko na Win i obsługuje Pythona 2.6, 2.7 i kilka wersji Pythona 3 np. 3.5 (najstarszą). Wiec jak masz Pythona 3.12 to może coś nie działać, bo były nieco większe zmiany między Pythonem 3.5 a 3.6 jeśli dobrze pamiętam.

• Członkowie 12 postów
    29 grudnia 2024 11:41

Z tego co również udało mi się po szperać w pypi to winput chyba z 2022 roku jest jako następca pyHook tak przynajmniej znalazłem z opisie. Później spróbuję jeszcze raz z tymi instalacjami pakietów i dam znać co się dzieje. Pip nie działa pip3 też, wyskakuje to co wcześniej wysłałem, pipx też błąd że niby on nie jest od tego, każda droga jest ślepa .. apt install python-#nazwa pakietu# też gdzieś znalazłem w necie ale również nie działa , poza tym okazało się że lepiej tak nie robić 😁 ale to już dowiedziałem się po fakcie.. poczytam jeszcze o tym wirtualnym środowisku pythona i spróbuję w taki sposób jak radziliście wcześniej i zobaczymy efekt... Puki co python u mnie jest lekko sparaliżowany 😁

• 29 grudnia 2024 12:04

Wygląda na to że Kali rządzi się swoimi prawami i pakiety powinny być pod niego skompilowane (?). Komunikat jaki wkleiłeś opisuje co należy zrobić w Kali.
    Z tego co ja rozumiem są 2 rozwiązania.
    piersze - instalujesz pipx (tworzy izolowane środowisko dla aplikacji i pakietow)

apt install pipx

i używasz pipx zamiast pip, czyli wszystkie komendy które widzisz w necie jako pip/pip3 zamieniasz na pipx, wtedy pakiety są instalowane globalnie a nie w środowisku wirtualnym, co moim zdaniem nie jest dobre. Ale o tym będziesz się mógł przekonać jak będziesz więcej robił w pythonie :)

drugie - uzywa srodowiska wirtualnego wbudowanego w pythona

apt install python3-venv
    # utworzenie srodowiska wirtualnego z pip
    python3 -m venv path/to/venv
    # i potem to co w komunikacie jak uzywac pythona i pip
    # uzyj path/to/venv/bin/python żeby wywołać pythona w tym środowisku
    # lub path/to/venv/bin/pip żeby użyć pip