Cześć, jest nowy challenge, coś w rodzaju AoC (który chyba zna już każdy) o nazwie Everybody Codes ( everybody.codes/home ). Warto tam zajrzeć 5 listopada, bowiem jest to produkt .....polski!
Cześć, jest nowy challenge, coś w rodzaju AoC (który chyba zna już każdy) o nazwie Everybody Codes ( everybody.codes/home ). Warto tam zajrzeć 5 listopada, bowiem jest to produkt .....polski!
Bierzecie udział w tym konkursie? Ja tak, idę jak burza! ;) :D :D (żartuję!).
Polska przewodzi (na razie). Dobrze jakby pythoniści wsparli naszą reprezentację.
CC_PL
Zapomniałem że to już wystartowało :) W czym idziesz jak burza jeśli nie w Pythonie?
Działam w Py, ale to nie ma znaczenia. Wystartowało, ale spokojnie nadrobisz zaległości! Z 15 zadań (5 x 3 części) dwa mi sprawiły problemy. Nie wiem jak zrobić Part 3 w 5-tym questcie. Nadal wielka zagwozdka.
Nie można przejść do następnego Part danego questa jeśli nie poda się poprawnego wyniku?
Ni cholery ;) :) Tak jak w AoC, trzeba odpowiedzieć na wszystko, po kolei, poprawnie by zakończyć pojedynczy quest.
Na którym dniu (quest-cie) jesteś?
1-szy, 3-ci i 4-ty dzień to bułka z masłem, ale 2-gi i 5-ty to są trochę 'tricky' :) W drugim dniu trochę mi zeszło za nim otrzymałem poprawny wynik, a w 5-tym ....tańczyłem prawie cały weekend :)
Dopiero zacząłem dziś wieczorem, zrobiłem 1szy quest. Ale widzę, że można przeskakiwać questy i robić nie po kolei. Ciekawe czy to wpływa i jak na ocene?
Może dziś jeszcze jakiś zrobie - może drugi spróbuje.
Questy które są otwarte możesz robić oczywiście w dowolnej kolejności, co do punktów to leaderboard zawiera oceny najlepszych osób, a żeby tam się znaleźć to niestety w praktyce trzeba zacząć o 24:00 rozwiązywać, bo na drugi dzień rano z opóźnieniem kilku godzinnym nie ma szans by zyskać punkty. To wszystko działa prawie tak samo jak w AoC.
Przykładowo Quest 1 najlepsi robili w pół godziny, osoba ostatnia w TOP 100 w 42m 10s, więc jak ja zabrałem się za niego kilkanaście godzin później to nie dostałem żadnych punktów mimo, ze zrobiłem go w czasie poniżej 40 minut. Albo bierzesz udział w rywalizacji, wtedy robisz na czas i punkty, albo tylko dla przyjemności i zdobycia doświadczenia i olewasz ranking.
Na stronie everybody.codes/event/2024/user masz swoje czasy w kolumnie Local Time ile realnie siedziałeś nad problemem od momentu otwarcia questu.
Zalecam 3ci i 4ty - dużo prostsze. Za 3 godziny i 20 minut startuje 6-ty - jak chcesz zdobyć punkty.
6-ty quest - drzewa, robi się ciekawie i ciężko :)
Wygląda na to, że trochę warto robić questy po kolei bo punktowane jest też to kiedy się zaczęło zadanie od momentu jego otwarcia, czyli to o czym pisałeś - najwięcej punktów dostają Ci co nie śpią. Ja mam ciekawsze rzeczy do robienia w nocy niż kodowanie :) więc będę robił popołudniami lub wieczorami.
Wczoraj zrobiłem quest1 i część 1 z drugiego - utknąłem na części drugiej, bo tam trzeba zgadnąć co autor miał na myśli :D
Ale punkty dostałem po tych zadaniach bo wskoczyłem z 9xx pozycji na 7xx.
Dziś chyba spróbuje quest3 i 4, a drugi na razie zostawię.
Ja też utknąłem na Part II w drugim zadaniu, ale Part III jest już łatwiejszy.
To prawda, godzina rozpoczęcia nie jest w Polsce idealna . W USA mają lepiej - tam się zaczyna w godz. 14-18.
Polacy nadal prowadzą, ale ekipa USA odrabia straty i szybko pną się w rankingu.
Powodzenia w rozwiązywaniu zadań!
Zrobiles 8 part 3? "utknalem" na tym a nie chce mi się implementować tego algorytmu co tam opisują bo nie wiem czy to będzie działać czy znów trzeba zgadywać co autor miał na myśli :)
Tak, mam komplet zadań :) Z czym masz problem? To jest dalsza część, kontynuacja, warto się zapoznać z treścią. Same obliczenia nie są trudne, ani nie zabierają wiele czasu.
szerokość się zwiększa o 2
na warstwę jest wzór w opisie - doszło +10 na końcu (w stosunku do part 2)
liczba bloków to szerokość * warstwa
Przelatujesz po warstwach i odejmujesz blocki ze środka (te niepotrzebne)
Na koniec zwracasz ile potrzeba bloków minus te 202400000
I koniec.
Też pomyślałem na początku o takim algorytmie. Ale zacząłem się wczytywać w ten algorytm do usuwania bloków, który opisali, i zrobił mi się bałagan w głowie. Nie zgadza mi się moja teoria z tym co podają w przykładowej tabelce i na rysunku. Bo według mnie, w tym przykładzie co podają, dla 2 warstw, bloków potrzebnych jest 16 a nie 19.
Dziś (Quest 9) utknąłem już na part II. Part I to zadanko które kiedyś komuś robiliśmy na starym forum. Chyba guaz to rozwiązał z tego co pamiętam, ja dziś dałem radę, ale Part II....cholera :)
Ja też utknąłem na Part 2. Udało Ci się zrobić?
Stoję w miejscu :) Mam dwa sposoby jak to rozwiązać, ale oba są dalekie od ideału, nieładne ( brute force i sposób ręczny dla 1..59 ).