• 31 lipca 2022 23:42

Cześć!

Witamy na naszym forum 🥹 Zostało ono założone przez grupę osób z forum pl.python.org które nie były zadowolone z ogólnego zaniedbania które miało tam miejsce.

Po serii spotkań i dyskusji podjęliśmy decyzję aby spróbować z własnym forum. Trochę rzeczy zostało jeszcze do zrobienia (np. lokalizacja interfejsu na język polski). O tych będziemy pisać w kategorii Roadmapa.

• bookmark

Temat został przypięty globalnie.

• Członkowie 43 posty
    2 sierpnia 2022 23:12

Cześć!

Fajnie, że to forum powstało - oby zostało zauważone i pozyskało userów !

Forum raczkuje, więc mam kilka sugestii odnośnie jego działów...

Brakuje IMO:

• Big Data ( PySparkowców w PL trochę jest )
    • Elektronika z Pythonem ( dla userów programujących urządzenia IoT - od ESP32, przez Raspberry po poważniejsze - tu też możnaby dyskutować o projektach w MicroPython )
    • Grafika 2D/3D / Multimedia ioraz gry w pythonie (Panda3D, PyGame, .......)
    • Programy sieciowe / web-scrapery / boty w py ( to naprawdę duża działka pythona )
    • Computer Vision - bardzo interesującą gałąź IT i tu też sporo się dzieje w py
    • "Nasze prace" w py - czyli wzorem pl.python.org

W "Sztuczna inteligencja" od razu wydzieliłbym:
    - ML
    - DL
    - NLP (niby podchodzi pod DL, ale to już jakby odrębną gałąź AI i tu się dzieje wiele )

W "Projekty. praca"
    dodałbym sekcję dla studentów, żeby nie wrzucać do jednego worka prawdziwych jobsów z projektami typu "kółko i krzyżyk" :)

To tyle, przemyślcie sprawę.

IMO lepiej nadać forum właściwą strukturę wcześniej niż później :)

/pyczatkujacy

• 2 sierpnia 2022 23:38

W sumie jestem na tak. Na głównej forum i tak wyświetlamy listę tematów więc nikogo nie odstraszymy dziesiątkami pustych kategorii na dzieńdobry.

Ja bym zamienił też kategorię "Web frameworki" na "Web development" i zrobił podkategorie "Django", "Flash", "FastAPI". Wydaje mi się to bardziej sensowne bo np. ktoś z pytaniem o Starlette zapyta się w Web dev, a ktoś mający pytanie Django już w kategorii.

• Członkowie 43 posty
    3 sierpnia 2022 09:19

Swietnie!

Jeśli chodzi o web dev to osobiście dałbym cztery poddziały:
    1. Django
    2. Flask, Quartz
    3. FastAPI, Starlite, Starlette
    4. Pozostałe web frameworks

Dlaczego tak? Django to król w ekosystemie pythona. Drugi Flask traci na popularności na rzecz nowych frameworków, ale nadal jest chętnie wykorzystywany (Quartz to asynchroniczny Flask). Starlite i FastAPI są oparte o Starlette (to są "nakładki" na Starlette). W czwartym podforum umieściłbym pozostałe web rameworks, bo jest ich mnóstwo, a tylko część się z nich przebije. Zresztą to polskie forum Pythona, a nie globalne.

/pyczatkujacy

• 3 sierpnia 2022 09:52

Ja by podzielił na:
    1. Django
    2. Pozostałe web frameworki
    z tych samych powodów jakie napisałeś :) Django jest rozpoznawalne i na rynku już ponad 10 lat, reszta pojawia się i znika. Ja o Starlite, Starlette nawet nie słyszałem ;) Wczoraj był Flask, dziś jest FasAPI, jutro nie wiadomo co będzie.
    Innym podejściem do definiowania kategorii jest definiowanie według obszaru zastosowania a nie konkretnego narzędzia - narzędzia się zmieniają obszary raczej nie.
    Jeśli chodzi o obszary takie jak Big Data, Computer Vision to może się dużo dzieje w ramach Pythona ale czy w Polsce? W Big Data może tak, chociaż pewnie częściej jest używana Java niż Python.
    Jestem za zdefiniowanie innych kategorii - jeśli nie będą się cieszyć zainteresowaniem to można je w przyszłości usunąć.

• Członkowie 43 posty
    3 sierpnia 2022 10:10

...pierwotnie chciałem zaproponować taki podział. Ale @rafalp wymienił kilka innych RESTowych frameworków. Oba są jak najbardziej OK. Może za jakiś czas włączą się do rozmowy kolejne osoby i jeszcze coś zaproponują.

/pyczatkujacy

• 3 sierpnia 2022 12:01

FastAPI rośnie bardzo szybko jako FW do asyncowych mikroserwisów. Jest na niego "hype" stąd sugestia aby miał własną kategorię ;)

A na Starlette działać będzie to forum jak przeniesiemy na Misago v4 za paręnaście miesięcy :D

• 3 sierpnia 2022 12:28

Mi brakuje działu do rozmawiania o lokalnych meetach. Dział "Inne" rozbił bym na "Ogólnie o Pythonie" i offtopik.

• Członkowie 43 posty
    3 sierpnia 2022 12:51

Może i tak, chociaż informacje o spotkaniach i lokalnych grupach chyba nigdy nie cieszyły się dużym powodzeniem na pl.python.org .

• 3 sierpnia 2022 13:26

Ja tam widzę sporo popularności, także z zagranicy ;)

A na serio to rozumiem ale chciałbym taki dział, sam mógłbym prowadzić wątek dla "Wroc.py"

Zrzut ekranu 2022-08-3 o 13.19.11.png

Zrzut ekranu 2022-08-3 o 13.19.11.png

PNG, 210,8 KB, przesłany przez rafalp 3 sierpnia 2022.

• Członkowie 43 posty
    3 sierpnia 2022 13:50

Jasne. Nie widzę przeciwskazań :D

Jakby się włączyła co 10-ta osoba z Wrocławia, to już będzie kilka(naście) razy więcej osób na tym forum. Oby tylko chcieli tu wpadać i dzielić się doświadczeniami.

• Członkowie 43 posty
    4 sierpnia 2022 19:05

A na czym jest obecnie? Django/ DRF?

--

Ciekawym rozwiązaniem na niektórych forach są TAGi w tematach (tytułach) wiadomości. Takie rozwiązanie ma np. forum elektroda.pl

Przykładowo masz dział "frameworki webowe" i zakładając nowy wątek możesz nadać w temacie / tytule wątku predefiniowany TAG ze skończonej listy tagów. TO jest ciekawa rzecz, ale nie wiem czy masz lub planujesz wprowadzenie czegoś takiego? Listy TAGów są różne dla różnych działów forum.

• 4 sierpnia 2022 20:34

Pierwsze słyszę aby Elektroda miała jakieś tagi. Możesz pokazać mi przykład?

Sam jestem sceptyczny co do tagów bo zalatują mi osobną hierarchią treści równorzędną do kategorii. Jeśli miałyby się pojawić to jest to kwestia lat.

Najszybciej będą fixy UXowe do tego co mamy teraz, poprawienie navbara na komórkach i lepsze menu z wyborem kategorii. Ale to dopiero po PL tłumaczeniu.

• Członkowie 43 posty
    4 sierpnia 2022 21:02
  • 4 sierpnia 2022 21:09

To faktycznie są tagi wybierane przy zakładaniu tematu a nie coś co użytkownicy sami sobie wpisują w temat? Nie mam konta na elektrodzie więc nie mogę sprawdzić ale nie widzę aby po tych tagach można było szukać więc wydaje mi się to raczej na konwencję? 🤔

Reddit ma subreddity (u nas kategorie) i flairsy (u nas podkategorie). Zastanawiam się w jakich scenariuszach to by nie wystarczyło? Chyba że boimy się długaśnej strony kategorii?

• Członkowie 43 posty
    4 sierpnia 2022 21:24

Tagi użytkownicy wybierają z listy tag- ów w momencie gdy zakładają nowy wątek. Minusem jest to, że na elektroda.pl są one opcjonalne - przez to też nie spełniają do końca swojej funkcji :)

Gdyby każdy musiał określić / wybrać tag byłby porządek i ułatwiło by to wyszukiwanie interesujących wątków. Ale elektroda.pl nie poszła tą drogą. Na niektórych innych forach jest to wymagane (tam gdzie stosuje się tagi). Widziałem tagi typu lista marek produktów (chyba forum GSM) i zdaje się na jednym rowerowym forum widziałem coś podobnego.

• 5 sierpnia 2022 23:08

Poczytałem dyskusje o tagach w Discoursie to wychodzi że ile ludzi tyle pomysłów jak tagi powinny działać. Więc jakbym to robił, to raczej jako plugin aby każde forum mogło sobie to dostosować. Podejście Elektrody brzmi bardziej jak prefixy tematów z XenForo gdzie poza kategorią temat może mieć dodatkową jedną etykietę wyświetlaną przed nazwą, której można używać do filtrowania tematów. To mogło by nam wystarczyć.

Ofc. wszystko to to tylko luźne rozmyślania, jest dużo pracy do włożenia w inne miejsca.

• Członkowie 1 post
    23 sierpnia 2022 10:08

Cześć,

A co z wątkiem, w którym można przywitać się i przedstawić?

Programuję już dużo ponad 10 lat. Tworzę stronę Puchar Maratonów na Orientację. Mieszkam we Wrocławiu. Zaangażowany we wrocławski Hacker-space i często można spotkać mnie na wroc.py.

Wojtek Zając