• Członkowie 2 posty
    5 czerwca 2025 16:07

Hej!

Może to brzmi trochę dziwnie, ale organizuję grupę dla ludzi, którzy podobnie jak ja siedzą wieczorami i czytają papery o nowych architekturach neuronowych zamiast oglądać Netflix. Albo implementują jakiś ciekawy algorytm "dla zabawy" w weekendy.

Chodzi mi o to, że często mam wrażenie, że jestem otoczony ludźmi, dla których programowanie to tylko praca od 9 do 17. A ja lubię gadać o tym, jak można wykorzystać machine learning w nietypowych zastosowaniach, albo jaki wpływ na pole walki i współczesną wojnę może mieć AI. Czasem mam pomysł na jakiś projekt, ale ciężko znaleźć kogoś, kto by się tym podjarał na podobnym poziomie.

Dlatego stworzyłem taką małą grupę - nazywam to "Towarzystwo Filomatyczne 2.0" (tak, wiem, brzmi pretensjonalnie, ale historia jest fajna). To nie jest żadna korporacyjna impreza networkingowa z wizytówkami i forced small talkiem. Po prostu grupa ludzi, którzy lubią technologię, mają pomysły na startupy i chcą o tym pogadać z kimś, kto nie będzie patrzył na nich jak na dziwaka.

Spotykamy się regularnie, dyskutujemy o różnych tematach - od konkretnych technologii po pomysły biznesowe. Niektórzy z nas już pracują nad własnymi projektami, inni dopiero szukają inspiracji. Atmosfera jest luźna, ale merytoryczna.

Jestem ciekaw czy znajdę tu kogoś, kto ma podobne podejście. Jeśli czasem zastanawiasz się "co by było gdybym spróbował zrobić X", albo masz w głowie pomysł na coś fajnego ale nie wiesz od czego zacząć, to może warto zagadać.

Więcej info i formularz zgłoszeniowy są na stronie do której link znajduję się poniżej

tally.so/r/w4Keed

• Członkowie 22 posty
    5 czerwca 2025 17:31

Cześć!

Bardzo interesująca inicjatywa!

Piszesz, że spotykacie się już często, tylko gdzie - online? Jakiś Discord? (przepraszam, ale jeszcze nie przeczytałem całej treści na stronie zapraszającej do współpracy, nie wiem czy to jest uściślone).
    Jeśli możesz zdradzić więcej informacji, to na pewno zachęci więcej osób - przydałoby się wiedzieć, ile osób już się zgłosiło i nad czym pracujecie (jakiś interesujący projekt ML?), czy są to "tylko" meetingi gdzie wygłaszacie referaty, etc.

Dziękuję i życzę powodzenia w budowaniu udanej społeczności!

• Członkowie 2 posty
    6 czerwca 2025 09:57

Cześć!

Spotkania w Warszawie, ale grupa żyje online na discordzie ;) Grupa jest bardzo kameralna, mniej niż 10 osób, ale teraz chcemy ją trochę rozbudować. Na chwilę obecną spotkania mają formę dyskusji. Uczestnicy proponują tematy, stawiają jakieś tezy i później dyskutujemy o tym na forum grupy. Format luźny i elastyczny, więc z czasem będą dochodzić nowe aktywności ;)

• Członkowie 22 posty
    6 czerwca 2025 12:13

Witam,

bardzo fajna sprawa, podobnych społeczności jest już trochę w Polsce (znam takie które budują aplikacje SAAS i Web3), ale Wasza jest pierwszą ze znanych mi skoncentrowaną głównie na AI / ML. Jak zbudujecie wspólnymi siłami jakiś interesujący projekt czy wręcz startup to pochwalcie się tu na naszym forum, zawsze jest miło widzieć jak Polacy robią coś wyjątkowego czy innowacyjnego.

Poniżej jest dość ciekawy film, może uda Wam się pójść podobną drogą:

www.youtube.com/watch?v=zo4VzCCTfL0

Pan Jarosław Królewski z Synerise skutecznie zmonetyzował wiedzę i doświadczenie w AI ;)